Tegnap ismét nagyszerű almás pitét fabrikáltam, melynek tökéletesített receptje alább szerepel (köszönettel a forrásoknak: macsfalatok.blogspot.com, mindmegette.hu). Egyszerű, igazi, omlós, fulltöltelékes, nagymamás recept!
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg Ráma margarin
20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
12 dkg barnacukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl (bőven)
A töltelékhez:
1 1/2-2 kg "savankás" alma
egy kávéskanál fahéj
1/2 citrom leve
15 dkg barnacukor
Tojásfehérje a tetejét megkenni.
A margarint a liszttel összemorzsolom, majd hozzáadom a tojást, a tejfölt, hogy felvegye a többi hozzávalót, majd szépen tálban, majd ha már nem ragad, deszkán gyúrva hozzáadok mindent. A tésztát sokáig kell gyúrni, hogy szép egyenletes legyen, majd egy nagyobb és egy kisebb bucira osztom, fél-egy órát pihentetem.
Az almát meghámozom, kimagházazom (ezt most nagypapa csinálta, piros pont) és reszelőn lereszelem. Ráfacsarom a citromot, átdolgozom, majd a fahéjat és a cukrot. Jól átdolgozom, ujjat nyalogatok, nagyon finom.
A sütőt előmelegítem 200C fokra, kivajazok egy közepes tepsit, majd a nagyobb tésztebucit kinyújtom, a sodrófára feltekerve belefektetem a tepsibe és ott egy síma falú pohárral szétegyengetem. Ráteszem az almát, de úgy hogy kicsit kinyomkodom a levét (a megmaradt levet meg lehet inni, nyamm!). Szétterítem, akkor jó, ha 1 centinál vastagabb a töltelék. A kisebb bucit vékonyra nyújtom, de ezt már igekszem a tepsi formájára csinálni, majd hosszában feltekerem és rárakom a töltelékre. Ott még kicsit szétegyengetem, az se baj, ha itt-ott kiszakad, vagy ha sokkal vékonyabb mint az alja (sőt!).
Tojásfehérjével bőven megkenem a tetejét (rá is lehet óvatosan önteni és szétteríteni), megszurkálom villával, majd belököm a sütőbe, 200 fokon, 30-40p alatt kész. Ha a teteje aranybarna és a tűpróbát is kiállta (a tűt az aljáig nyomom, hogy az alja is megsült-e már!) akkor kész is. Hagyni kell kihülni és csak akkor nekiesni. Cukrozott tető esetén nem kell fehérjézni, csak utána cukrozni.
Én mindig este sütök, így reggel nemcsak isteni illat vár a konyhában hanem az izgalom is, hogy ott a pite, kihülve, illatosan, omlósan, amire egész éjszaka vágyakoztam!