HTML

gasztrocsirip

Akinek csak az evésen (és iváson) jut eszébe. Étteremek, ételek, alapanyagok, főzés, nem mindegy hol, mit, hogy.

2009.09.13. 23:00 gasztrocsirip

Omlós almás pite

Címkék: alma süti desszert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegnap ismét nagyszerű almás pitét fabrikáltam, melynek tökéletesített receptje alább szerepel (köszönettel a forrásoknak: macsfalatok.blogspot.com, mindmegette.hu). Egyszerű, igazi, omlós, fulltöltelékes, nagymamás recept!

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg Ráma margarin
20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
12 dkg barnacukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl (bőven)

A töltelékhez:
1 1/2-2 kg "savankás" alma
egy kávéskanál fahéj
1/2 citrom leve
15 dkg barnacukor

Tojásfehérje a tetejét megkenni.

A margarint a liszttel összemorzsolom, majd hozzáadom a tojást, a tejfölt, hogy felvegye a többi hozzávalót, majd szépen tálban, majd ha már nem ragad, deszkán gyúrva hozzáadok mindent. A tésztát sokáig kell gyúrni, hogy szép egyenletes legyen, majd egy nagyobb és egy kisebb bucira osztom, fél-egy órát pihentetem.

Az almát meghámozom, kimagházazom (ezt most nagypapa csinálta, piros pont) és reszelőn lereszelem. Ráfacsarom a citromot, átdolgozom, majd a fahéjat és a cukrot. Jól átdolgozom, ujjat nyalogatok, nagyon finom.

A sütőt előmelegítem 200C fokra, kivajazok egy közepes tepsit, majd a nagyobb tésztebucit kinyújtom, a sodrófára feltekerve belefektetem a tepsibe és ott egy síma falú pohárral szétegyengetem. Ráteszem az almát, de úgy hogy kicsit kinyomkodom a levét (a megmaradt levet meg lehet inni, nyamm!). Szétterítem, akkor jó, ha 1 centinál vastagabb a töltelék. A kisebb bucit vékonyra nyújtom, de ezt már igekszem a tepsi formájára csinálni, majd hosszában feltekerem és rárakom a töltelékre. Ott még kicsit szétegyengetem, az se baj, ha itt-ott kiszakad, vagy ha sokkal vékonyabb mint az alja (sőt!).

Tojásfehérjével bőven megkenem a tetejét (rá is lehet óvatosan önteni és szétteríteni), megszurkálom villával, majd belököm a sütőbe, 200 fokon, 30-40p alatt kész. Ha a teteje aranybarna és a tűpróbát is kiállta (a tűt az aljáig nyomom, hogy az alja is megsült-e már!) akkor kész is. Hagyni kell kihülni és csak akkor nekiesni. Cukrozott tető esetén nem kell fehérjézni, csak utána cukrozni.

Én mindig este sütök, így reggel nemcsak isteni illat vár a konyhában hanem az izgalom is, hogy ott a pite, kihülve, illatosan, omlósan, amire egész éjszaka vágyakoztam!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrocsirip.blog.hu/api/trackback/id/tr241380088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása