HTML

gasztrocsirip

Akinek csak az evésen (és iváson) jut eszébe. Étteremek, ételek, alapanyagok, főzés, nem mindegy hol, mit, hogy.

2009.10.15. 11:56 gasztrocsirip

Shortbread

Címkék: süti desszert teasütemény

A receptért előszöris kösz Kicsi Vu-nak akivel alkalmam volt egyszer egy kultúrházban együtt lenni, én mint "étteremkritikus" ő, mint gasztroblogger. Ezután fogadtam meg, hogy élő adásban sosem eszem többet, de még TV stúdióban sem. Ne kérdezzétek miért.

A receptet már nagyon sokszor megsütöttem, szinte mindig nagy sikerrel (egyszer egy izgalmas film miatt elégett...). Karácsonykor dupla, tripla adagokat sütünk, és ilyenkor mindenféle jókkal rakjuk meg, mint pl: csoki, marcipán, és mindenféle vicces formát sütünk belőle. Nagyon egyszerű süti, a boltban nagyon drágán lehet kapni kiköpött ugyanezt skótkockás dobozban.

A shortbread egyébként azért short, mert régen ez a szó kifejezte az angolban a tömör, törékeny textúrát is. Klasszikus skót süti, de dániában is csinálják Drömmar néven. Három klasszikus formája van: a nagy kerek (ld. kép), a rudacskák és a kis korongok. De bármi más figura is működik belőle és mindegyik díszíthető akárhogy.

Hozzávalók:

17,5 dkg teavaj (nem margarin!!!)
7,5 dkg porcukor szitálva
17,5 dkg finomliszt szitálva
7,5 dkg kukoricaliszt szitálva
csipet só

A vajat összedolgozzuk géppel a porcukorral, majd fakanállal kavarva lassan hozzádolgozzuk a liszteket (egyszer ezt, másszor azt), és tényleg csak egy lehelletnyi sót is beledolgozunk.

20p-et állni hagyjuk, előmelegítjük a sütőt 150-200 fokra. A formától függöen vagy sütőpapírra és tepsibe, vagy kerek formába helyezzük (ezt is érdemes papírozni, bár én nem szoktam. Belenyújtjuk a tésztát és villával kinyomkodjuk a szélét, majd megszurkáljuk. Lehet rászórni barnacukrot, dob rajta. Díszítjük és sütőbe vele.

Nézni kell, mert 15-20p múlva elkezd barnulni. Ekkor gyakorlatilag kész is. Még nem próbáltam lassabban sütni, de lehet hogy úgy még jobb, legközelebb kipróbálom.

Kávéhoz, teához, tejhez nagyon finom, jó vajas, zsíros teasütemény, nálunk házikedvenc.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrocsirip.blog.hu/api/trackback/id/tr401451638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása